Статьи

Home News

Визначні місця Кропивницького.

18.04.2022

Кропивницький - це затишне, цікаве та різноманітне місто в центрі України.

Місто мало вже не одну назву за час свого створення. Єлісаветград, Кіровоград- яку б назву місто не мало, воно залишається взінницею історичних місць та вишуканої архітектури. Кропивницький та Кіровоградська область мають дуже багато цікавих місць для відвідування і одним із таких місць є музично – драматичний театр імені М.Кропивницького

Музично – драматичний театр імені М.Кропивницького

Будівля, в якій знаходиться театр має свою історію. В далекому 1867 році в цій будівлі почав працювати перший театр. Очолював його Марк Кропивницький. Від початку існування тут працював аматорський гурток під керівництвом М.Кропивницького. Взимку вже відкрили зимові вистави, де виступали артисти с Польщі, Росії, Італії. Восени 1882 році відбулася прем’єра вистави «Наталка – Полтавка». Пізніше, за сорок років було багато разів змінено назву театру, але в 1933 році його закрили на капітальний ремонт ,а всіх працівників перевели у інше місто.

З післявоєнного періоду театр активно працював . Наразі це сучасний музично -драматичний театр ,який активно приймає участь у міжнародних фестивалях де займає призові місця.

Дендропарк

Одним з найцікавіших місць Кропивницького є дендропарк. Самий активний період для відвідування парку вважають навесні. В ньому зібрано та висаджено близько 500 000 видів різноманітних тюльпанів.

Їхнє буйство кольорів та форм зачаровує кожного відвідувача. Відпочинок в парку буде цікавим і для малечі. Тут знаходиться багато атракціонів для активного відпочинку.

Прогулявшись затишному алеями дендропарку, можна відпочити на затишних лавках чи в кафе на території парку. Також цікавим буде відвідати контактний зоопарк, де живуть пави,папуги та багато інших звірів.

Старовинна фортеця Єлизавети

Прогулявшись центром міста можна відвідати старовинну фортецю Єлизавети. До нашого часу збереглися захисні вали на території фортеці. Вона була збудована для захисту від нападу з Півдня за розпорядженням Єлизавети. В честь неї і носить назву ця фортеця. Потім її використовували як військовий штаб. Але під кінець XVII століття фортецю було зруйновано.

До нашого часу збереглися лише вали та старовинні гармати, які знаходяться на території. В наш час зробили Меморіал Вічного Вогню. Та відтворили експонати минулих років.Тому кожному відвідувачу вдається зазирнути на декілька хвилин у минуле та дізнатись цікаві історичні моменти міста.

Хоральна Синагога

Цікавим місцем для відвідування є Хоральна Синагога. Це велична міська історико-архітектурна пам'ятка . Нині – значний міський центр єврейської культури, релігії та благодійності. Була збудована на території фортеці в 1897році. На той момент проживало близько 10 сімей єврейських родин. Вже до початку XX століття майже половина населення було єврейським. В цей час дозволити собі збудувати Хоральні синагоги могли лише заможні єврейські громади. Хоральна синагога це двоповерхова будівля в стилі електики. Це архітектурний шедевр. Пізніше тут був будинок культури та кінотеатр. Зараз це осередок культури та місце туристичного відпочинку в Кропивницькому.

Місто Кропивницький має ще набагато більше цікавого в архітектурі самого міста, центральних вулицях та площах. Кропивницький - це старе, історичне місто, якеигордиться своїм легендарним минулим, збирає націнніше, щоб показати його своїм відвідувачам.

Новости