Статьи

Home News

Що робити якщо не працює клавіатура на ноутбуці?

24.02.2021

Що робити якщо не працює клавіатура на ноутбуці

клавиатура нотбук не работаетВід поломки клавіатури ноутбука не застрахований жоден користувач. Проблема здається особливо глобальної, коли мова про ноутбуці, адже змінити пристрій в даному випадку не так просто, як у випадку з ПК. Вихід з ладу клавіатури може бути обумовлений різними причинами апаратного або програмного характеру, причому, якщо поломки передувало будь-яку подію, наприклад, ви щось пролили на ноутбук, джерело проблеми очевидний, але найчастіше користувачеві доводиться тільки здогадуватися про те, що могло спровокувати несправність і як з нею боротися. Ми розглянемо основні причини неприємності і розповімо, що робити, якщо клавіатура вашого ноутбука раптом перестала працювати. Можливо цю проблему можна виправити без покупки нової клавіатури, але не завжди, іноді єдиний вибір - це замінити клавіатуру нетбука на сайті https://104knopki.com.ua/. Ви можете подивитися на ціни клавіатури в будь-якому інтернет-магазині, досить знати модель свого ноутбука.

Чому не працює клавіатура на ноутбуці і як це виправити

Апаратні проблеми

Якщо на вашому ноутбуці перестала працювати клавіатура, не варто поспішати звертатися за послугою до фахівців в сервіс. Хоча джерелом несправності і можуть стати апаратні причини, в деяких випадках впоратися з завданням можна самостійно без застосування спеціалізованого устаткування. Перш ніж приступати до викладеним способам вирішення, варто почати з самого очевидного і примітивного, а саме - перевірити електроживлення, виключити факт пошкоджень і виявити масштаб проблеми. Наприклад, якщо не працює тільки частина кнопок, велика ймовірність поганого контакту внаслідок попадання під клавіші дрібних частинок, крихт або пролитої рідини - питання вирішиться їх очищенням, а неактивний цифровий блок включається за допомогою клавіші Num Lock.

Ще один простий і універсальний варіант рішення, який рятує від багатьох помилок і збоїв, - перезавантаження пристрою. Якщо ви оглянули ноутбук і випробували ці найпростіші дії, за відсутності ефекту рухаємося далі.

клавиатура нотбук не работает

Дістаньте акумулятор ноутбука

Хоча на перший погляд рішення повністю знеструмити ноутбук і бачиться абсурдним, але нерідко допомагає усунути несправність. Повне відключення живлення на увазі витяг батареї пристрою, для чого буде потрібно вимкнути девайс, закрити кришку, перевернути його і, озброївшись викруткою, відкрутити задню кришку. Вийміть і огляньте акумулятор. Якщо він здувся, залишати його всередині корпусу небезпечно, ну а якщо все в порядку, повертаємо елемент на колишнє місце.

Перевірка шлейфа

Більш просунутий користувач може піти ще далі і розібрати частину корпусу ноутбука, щоб з'ясувати причину несправності. Нерідко винуватцем проблеми стає шлейф, який з'єднує клавіатуру з материнки. Залежно від моделі ноутбука є свої нюанси розбирання, так що рекомендуємо вивчити відповідні інструкції.

Збирати ноутбук доведеться в зворотному порядку, так що краще зняти на камеру процес, щоб до кінця робіт всі елементи конструкції стали на свої місця і не знайшлися зайві деталі. Попередньо пристрій знеструмлюємо, після чого можна приступати до розбирання, використовуючи викрутку. Піднявши верхню частину з клавіатурою, перевіряємо якість підключення шлейфа - він може від'єднатися, в результаті чого і відсутній відгук. Відключаємо шлейф, потягнувши засувку, перевіряємо його на предмет оксидів або пошкоджень. Якщо елемент в порядку, є ймовірність проблеми в мікроконтролері.

Перевірка на шкідливий вірус

Віруси - досить часта причина неробочий клавіатури ноутбуків з Windows 10 або інших версій ОС, тому такі дії повинні бути спрямовані на перевірку і очистку системи від шкідливих і небажаних програм. Можна застосовувати як встановлений антивірус, так і додатково скористатися спеціальними утилітами, запустивши повне сканування комп'ютера (наприклад, за допомогою Malwarebytes, Dr.Web CureIt).

Оновлення Windows

Нерідко причиною того, що клавіатура на ноутбуці більше не працює, стає оновлення Windows 10. Якщо несправності передувала установка чергового апдейта Windows, то його можна видалити, для чого в настройках системи вибираємо розділ «Оновлення та безпеку», потім «Перегляд журналу оновлень». Тут можна переглянути встановлені оновлення, які спровокували збій функціонування клавіатури і видалити вибрані. Після перезавантаження перевіряємо роботу.

клавиатура нотбук не работает

Проблеми з драйверами клавіатури

Ефективним способом вирішення проблеми в ситуації з непрацюючою клавіатурою або відсутності відгуку окремих клавіш є оновлення драйвера, оскільки нерідко причина саме в ньому. Так, оновити ПЗ можна, виконавши такі дії:

Йдемо в «Диспетчер пристроїв» (переходимо з контекстного меню Пуск).

Альтернативний варіант рішення припускає видалення драйверів (вибираємо опцію «Видалити пристрій»). При цьому після перезавантаження ноутбука Windows встановить відповідні драйвери знову. Оновити ПО вручну можна на сайті виробника в відповідному розділі. Для установки відповідного софта буде потрібно ввести дані пристрої (модель, серійний номер).

Тепер ви знаєте, що робити, якщо на ноутбуці перестала працювати клавіатура, але якщо жоден із способів не допоміг, доведеться звернутися в сервіс. Коли мова про апаратні несправності може знадобитися спеціальне обладнання, а також відповідні знання та навички.

Новости